 |
Forum miłośników morza i podróży Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 10:52, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 12:54, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Napisz po prostu co bardziej lubisz, pierogi czy makaron w kolorowej pościeli, bo strona podana nie otwiera się.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 14:48, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Co to znaczy precyzja informacji.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 10:05, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Ci Kiro za dotrzymanie obietnicy i nieskasowanie wspaniałego przepisu. Ja oczywiście nie będę kasować Twojego nicku, abyś mogła wrócić w chwili, którą uznasz za stosowną.
Antwort von kira: slowo jest slowem.
Zanim przejdziemy do mojego przepisu, najpierw kilka slow o pszenicy.
Dawniej na ziemiach polskich uprawiano pszenice drobnoziarnista. Najwazniejszymi gatunkami uprawnymi obecnie sa: pszenica zwyczajna (Triticum aestivum = Triticum vulgare), oraz pszenica twarda (Triticum turgidum durum), zwana tez pszenica makaronowa. Pszenica zwyczajna wykorzystywana jest do produkcji maki, róznego rodzaju kasz (kasza manna, perlowa, deta i peczak). Produkuje sie z niej skrobie, piwo i alkohole. Sprawdza sie swietnie tam, gdzie wazne jest, aby produkt "urósl" - np. przy produkcji pieczywa i ciast. Uprawia sie ja w chlodnych, wilgotnych klimatach, niemal w calej Europie, lacznie z pólnocna czescia Wloch. Wymaga zyznej gleby. Jest to odmiana najlepiej przystosowana do polskiego klimatu. Uprawiane sa formy ozime i jare.
Natomiast pszenica twarda - o ziarnie szczególnie bogatym w bialko (ok. 15%) i barwniki karotenoidowe jest doskonala do wyrobu wszelkich makaronów i specjalnych rodzajów pieczywa. Odporna na choroby, zwlaszcza na snie. Jest gatunkiem jarym. Na swiecie uprawia sie glównie w klimatach suchych i goracych. Na wielka skale w rejonie Morza Czarnego, w Turkiestanie, w Azji Poludniowej, Pólnocnej Afryce oraz w Pólnocnej i Poludniowej Ameryce (klimat kontynentalny).
Moj przepis jest bardzo prosty, ale potrzebna jest do tego kaszka z pszenicy twardej, tzw. semolina (semolina to specjalna kaszka makaronowa, która uzyskuje sie poprzez specjalny przemial ziaren pszenicy). Zadna inna sie do tego nie nadaje. W Niemczech, Szwajcarji mozna ja kupic w kazdym sklepie spozywczym pod nazwa: Hartweizengrieß. Ang. durum wheat . Pol kilo Hartweizengrieß kosztuje ok. 0,49 Euro - 0,99 Euro. Semoline sprzedaja w Polsce hurtownie wloskich delikatesów, zaopatrujace restauracje, a takze indywidualnych nabywców.
Semolina powstala ze zmielenia pszenicy twardej (w postaci gruboziarnistej kaszki) to skladnik wszystkich wloskich makaronów. Makaron otrzymany z twardej pszenicy jest powszechnie uwazany za lepszy niz ten z pszenicy miekkiej. Ma on jasny, zólty kolor, doskonale sie gotuje, jest odporny na sklejanie i pozostaje zawsze "al dente". Ten rodzaj wloskiego makaronu ma wloska nazwe "pasta di semola di grano duro".
Makaron zupelnie bezzasadnie jest uwazany za pozywienie bardzo tuczace - sam w sobie zawiera naprawde bardzo malo tluszczu i troche cukrów zlozonych. Energia czerpana jest z weglowodanów, a zawarty w makaronie blonnik reguluje procesy przemiany materii, a wiekszosc zbednych kalorii pochodzi z tlustych sosów. Dlatego nalezy pilnowac przede wszystkim tego, aby spozywac makaron z sosami o malej zawartosci tluszczu (pomidorowy, grzybowy), z chudym miesem, owocami morza i niewielka iloscia oliwy. Ostroznie z tlustymi serami zóltymi. Osobiscie lubie ten makaron polany roztopiomym maslem ze swezym rozmarynem, pieprzem i prawdziwym wloskim parmezanem.
Pasta, czyli ciasto makaronowe..
Ciasto makaronowe (czy tez doskonale pierogowe) sklada sie jedynie z jaj i kaszki z pszenicy twardej.
W niektorych ksiazkach kucharskich, mozna spotkac przepisy, w ktorych do ciasta dodaje sie soli a takze oliwy z oliwek. Bolonczycy maja jednak na ten temat wlasne zdanie. Ani soli, ani oliwy do ciasta nie dodaja, gdyz:
sol powoduje, iz ciasto sie klei. Tnac makaraon, klei sie do narzedzi oraz powoduje ze makaron sie ze soba skleja. Zasadniczo sol dodaje sie jedynie do wody, w ktorej gotuje sie makaron, badz pierogi.
Co do oliwy, to najlepiej nie uzywac jej wcale. Ciasto bedzie elastyczne poprzez dostatecznie dlugie i intensywne wyrabianie w kazdym kierunku. Oliwa powoduje, ze powierzchnia ciasta staje sie chropowata. Przy spaghetti tego sie prawie ze nie zauwaza, ale przy wyrobach o wiekszych rozmiarach moze powodowac, ze ciasto bedzie mialo zluszczony wyglad...
A teraz sam przepis:
Skladniki:
500-520 g semoliny z pszenicy twardej
5 jajek
Przygotowanie:
Wysapac kaszke na stol, tworzac przy tym gorke. Na srodku tej gorki zrobic dolek, w ktory wbijamy jajka. Laczymy wszystko widelcem az zrobi sie papka.
Wygniatamy rekoma dalej okolo 15-20 minut az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Nie dodajemy maki ani niczego innego. Wystarczy teraz tylko cierpliwie to ciasto gniesc. Na poczatku wygniatania ciasto klei sie troche do rak. Po kilku minutach to jednak mija. Dlugie wygniatanie uwalnia gluten i ciasto staje sie elastyczne.
Wyrobione ciasto uformowac w kulke, owinac szczelnie w folie aluminiowa i wlozyc do lodowki na co najmniej pol godziny. W lodowce mozna nawat do 48 godzin to ciasto przechowywac.
A dalej, to w zaleznosci od upodobania i narzedzi. Albo walkujemy recznie na bardzo cienko (tak cienko, ze widac stol na ktorym pracujemy) i kroimy w paski, czy jakies inne ksztalty, albo uzywamy maszynki do wyrobu makaronu, albo postepujemy jak z typowo polskim ciastem pierogowym.
Tak przygotowany makaron, czy pierogi wyklada sie na czysta i sucha sciereczke i czeka na zagotowanie sie wody.
Do gotujacej wody dodaje sie soli. Uwaga, sol podwyzsza temperature gotujacej wody. Nie oparzyc sie ). Nastepnie wkladamy nasze przetwory i po chwili zmniejszamy dostep ciepla.
Czas gotowania:
Pierogi ok 10-12 minut
Cienki makaron 3-4 minuty
Makaron najlepiej jest podczas gotowania probowac. Smaczny jest, jesli ma tzw. biss, czyli nie jest zanadto miekki.
Smacznego
semoline mozna zakupic w sklepach internetowych. np. tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]
tak przygotowany makaron lubie z pesto
lub ze swiezym rozmarynem (drobno pocietym) przez moment duszonym w goracym masle, z pieprzem i ze startym wloskim parmezanem.
pesto mozna kupic lub szybko samemu przyrzadzic
-> swieze liscie bazyliki (1-2 peczki), prazone ziarenka piniowe (50g) /w zastepstwie pistacje smakuja wspaniale/, starty parmezan (80g-100g), czosnek (1-2 zabki), sol, oliwa z oliwek, pieprz. wszystko drobno pociac i zmiksowac. powstaje gesta, zielona pasta, ktora do gotowego makaronu dodaje ((1 lyzka pasty + 2 lyzki wody, w ktorej gotowal sie makaron).

Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Pią 12:22, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
jutro makaronik z semoliny w sosie grzybowym .Kto ma chec prosze sie na liste wpisac.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
-Piotrek
Gość
|
Wysłany: Pią 12:27, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Jutro to mam ochotę na ryż ,czy jest szansa ze ktoś mnie zaprosi
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Pią 12:32, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
widzisz jaki jestes przekorny to ja sie staram ale i tak nic z tego ,no dobrze bedzie dodatkowo ryz.Piotrek na liscie juz jest Gosia i Kira Nastka, Ewa, Krzysztof, Rafala chyba nie bedzie no wiesz male dziecko w domu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 13:10, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Piotrek Ja Cię mogę zaprosić na ryż ale na jutro mam mięso mielone chyba że będzisz wydłubywał ziarenko po ziarenku
Zapraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 13:19, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
A ja już myślałem ze smutkiem, że przepis na semolinę został mimo wszystko skasowany, ale zmieniam zdanie, bo widzę go na moim poście. Muszę koniecznie ściągnąć ze sklepu internetowego tą mąkę, bo nie mieszkam w Szwajcarii.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 16:07, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
A ta semolina na co ma dobry wpływ
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Gość
|
Wysłany: Pią 18:33, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
na milosc do blizniego, tolerancje, wyrozumialosc i tak mozna wyliczac do jutra......................................................................
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 20:14, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Do tej pięknej wyliczanki Ani można dodać jeszcze pierogi, lecz tego zapowiadanego przepisu chyba jutro nie ujrzymy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Sob 10:31, 15 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ja Ano nie potrzebuję "semoliny" by mieć dobre nastawienie do blizniego swego..Ale dziękuję za wytłumaczenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:32, 15 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
mogę Wam zdradzic przepis na gotowanie wody
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|