 |
Forum miłośników morza i podróży Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 17:42, 15 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
A jaką z reguły pijesz, bo ja ostatnio Lavazzę z ekspresu, albo Nestle rozpuszczalną, jak nie mam czasu stać przy ekspresie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Sob 18:19, 15 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
dobrze ze wiem jak wpadniesz do mnie do Rewala to Ci taka przygotuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pon 9:26, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ano jakoś ciężko mi uwierzyć by Krzysztof wpadł do Ciebie na kawę do Rewala-predzej chyba jednak sie Ewa zaloguje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 9:46, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Aż tak w to bym nie wątpił.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 21:59, 24 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Ach jak te święta przeleciały, cofnijmy się jednak do niedzielnego świątecznego ranka.
Tak wyglądał stół przygotowany do śniadania wielkanocnego.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 9:14, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Gdyby komuś przyszła ochota na własne wypieki to podaję mój przepis na pyszne strucle, taki krok po kroku.
PRZEPIS NA STRUCLE MAKOWE
MAKOWCE
Podaję skład na 4 strucle. Ale to jest dość dużo do jedzenia, więc można wziąć połowę czyli na 2 strucle. Ja ostatnio robiłem masę makową na 4 strucle, potem dzieliłem ją na połowę i drugą połowę wkładałem do miski, foliowałem i wkładałem do zamrażarki, aby za tydzień zrobić znowu ciasto na 2 strucle i masę mieć już gotową.
Skład na ciasto ( wychodzą z tego 4 strucle ) :
ok. 1 kg mąki, 4 jajka, 10 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka,
2 kostki masła
Masło z jajkami (całe) i cukrem dobrze utrzeć mikserem lub ręcznie kulką. Drożdże rozdrobić w ½ szklanki lekko podgrzanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Poczekać należy aż drożdże „urosną”. Potem dodać je do ciasta, czyli utartego cukru z jajkami. Całość dobrze wymieszać i wygnieść jak ciasto na makaron. Tak przygotowane ciasto ( kulę ) owinąć ręcznikiem kuchennym i włożyć do garnka z zimną wodą. Tak aby woda je przykrywała. Poczekać aż wypłynie. Ciasto wyjąć z ręcznika, podzielić na 4 części. Każdą część kłaść osobno na stolnicę posypana mąką i wałkować na prostokąt o grubości mniej niż 1 cm. Na wierzch kładziemy przygotowaną uprzednio masę makową, rozprowadzamy po całej powierzchni równej grubości. i zawijać formując struclę.
Strucle piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem w ilości 2 strucle na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 2100C
Gdy się zarumienią, sprawdzić igłą czy masa jest sucha. Gdy są upieczone wyciągamy i jak trochę przestygną polewamy je polewą czekoladową o smaku wg gustu.
Masa makowa na 4 strucle :
0,9 – 1,0 kg maku, 0,4 kg cukru, 4 łyżki miodu, ½ kostki masła, 4 jajka
bakalie, orzechy
Mak sparzyć gorącą wodą i przekręcić 2x maszynką.
Wsypać do miski 40 dkg cukru, dodać 4 żółtka, miksować, dodać 4 łyżki miodu, dodawać stopniowo mak, podgrzać ½ kostki masła i dodawać powoli do masy makowej. Ubić pianę z białek i dodawać do masy mieszając. Na końcu dodać rodzynki i inne pokrojone bakalie oraz pokrojone orzechy włoskie. Dobrze całość wymieszać i podzielić na 4 porcje, na każdą struclę. Można połowę zamrozić, gdy pieczemy 2 strucle. Osobiście jako bakalie używam skórkę pomarańczową, suszone morele, czasem figi, rodzynki i orzechy włoskie.
Strucle są bardzo smaczne i jeszcze nie spotkałem osoby, której nie smakowały.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Krzysztof dnia Śro 9:27, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Pią 20:21, 10 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Widzę że temat nie był dawno ruszany,więc pozwolę się zapytać .Czy chcecie przepis na pyszne babcine pierogi?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 6:15, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
To dobrze, że zainteresowałeś się innymi tematami, bo ostatnio w zasadzie eksploatowany był jeden, co nie jest właściwe na forum. Oczywiście, że możesz zamieścić przepisy, nie tylko na pierogi, ale na nie szczególnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Sob 17:59, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
pierogi...pierogi... patent zdradzam
składniki: ok. 1 kg chudego twarogu , ok. 1 kg gotowanych w mundurkach ziemniaków, 1kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 1 kg mąki (najlepiej wrocławska)
Przygotowanie cista: mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli i zamieszać. Mąkę sparzyć 2 kubkami gotującej wody i lekko przemieszać mąkę. Odczekać aż się troszke przestudzi i dodać 1 jajko w całości (surowe). Zagnieść ciasto i "wybić" je, aby było pulchne. Ciasto gotowe.
Przygotowanie farszu:
- gotujemy ziemniaki w mundurkach. Gdy są jeszcze gorące (to ważne), obieramy je ze skórki i rozgniatamy (widelcem lub duszakiem), dodajemy twaróg i mieszamy,
- pokrojony wcześniej boczek w drobna kostkę oraz cebulę, dusimy w garnuszku wraz z tłuszczem,
Tak przygotowany boczek z cebulką, dodajemy do ziemniaków z serem. Przyprawiamy solą i pieprzem (na ostro), żeby były pikantne.
Przygotowane wcześniej ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kubkiem okrągłe placuszki. Na te placuszki nakładamy farsz i zwijamy je na pół, tak aby powstał kształt pieroga. Lepimy paluszkami
Odkłądamy na tacki, blaszki wysypane mąką.
Gotujemy wodę w dużym garnku i wrzucamy je do gotującej wody. Czekamy aż wypłyną. Po ugotowaniu piergów, wykładamy je na półmisek i okraszamy pozostałą częscią boczku i cebulki.
Polecam do tego czerwone wino, wcześniej schłodzone.
To jest pyyyychota!!!!
Życzę smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 23:28, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki za tak wyczerpujący przepis. Pozostało go nam tylko wypróbować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Wto 19:40, 14 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
No i co Krzysztofie....żona zrobiła????
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 22:18, 15 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie, choć idę często na łatwiznę i kupuję gotowe. Ale wiadomo to nie to samo. Tylko ten czas.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Nie 20:41, 02 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
No a ja myślałem że to już po pierogach a Ty kupujesz gotowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 14:38, 03 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
No ciągle ten brak czasu, ale liczę na zdjęcie tych Twoich.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:33, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
1.kupujemy zupkę chinską,gotujemy wrzątek zalewamy nim zupkę odczejujemy 3 min i wcinamy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|