 |
Forum miłośników morza i podróży Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Sob 11:42, 10 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A po pierogach przyszła pora na naleśniki ze szpinakiem które Ja dzisiaj serwuję na kolację.Dla własnej wygody już wczoraj upiekłam naleśniki chyba z 25 sztuk.Dzisiaj jak wrócę z pracy do środka dodam farsz ze szpinaku w połączeniu z czosnkiem wyciskanym świeżym.W środku pozostawię plasterek żółtego sera i wszystko będę zapiekała przez około 30 minut w piekarniku.Na koniec posypię naleśniki natką pietruszki i danie gotowe!!
Aha wczoraj też zrobiłam dip czosnkowy ale tym razem z dodatkiem świezej bazylii i oregano.Mam nadzieję że będzie kolacja smakowała To dla mojego męża między innymi z okazji Imienin które były we wtorek..
Alez się dzisiaj rogadałam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:35, 10 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
pycha!!! Też cos takiego kiedyś robiłam, ale tylko ja w domu jadłam Nie wiedzą co dobre
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Nie 17:36, 18 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A dziś na kolację będzie sałata po Francusku i grzanki o smaku czosnkowym Pysznota
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 18:39, 18 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
To wspaniały pomysł, ja mam pierogi z serem, ale gotowe kupione. Więc nie ma się czym chwalić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciej
Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wolsztyn
|
Wysłany: Pią 23:17, 30 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A jutro będziemy robić chatkę Puchatka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:43, 11 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Kutia
1/2 kg maku
1/2 kg specjalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię" lub kaszy pęczk( ale to tylko w przypadku jak nie dostaniecie kutii oryginalnej)
500 ml miodu ( ja daje troche mniej tzn jeden słoik ok 350ml)
po dużej garść rodzynek,migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich
smietana - ok 200ml ( według uznania)
Pszenice ugotowac (wczesniej zamoczyć) do miekkości ale nalezy uważac zeby się nie rozgotowała - ma byc sypka. Nastepnie zalac mak wodą i doprowadzic do wrzenia. Mak nalezy trzykrotnie zmielic. Bakalie posiekac, ale nie bardzo drobno, zeby było czuc kawałki w potrawie . Wszystko połaczyc dodajac miód. Odstawic do lodówki. Przed podaniem, do ilosci, która ma byc zjedzona w danym dniu, dodac smietanę. Jeżeli od razu doda się smietane do całej potrawy, może sie szybko zepsuc, a tak postoi w lodówce nawet ponad tydzień
SMACZNEGO!!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 12:14, 11 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki Gosiu. Tylko powiedz gdzie kupić takie ziarno pszenicy, które nie jest zaprawione jakąś paskudną chemią ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:21, 11 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
niestety nie wiem gdzie mozna kupic pszenice bez chemii, ale popytaj w sklepach ze zdrową żywnoscią. Kiedyś kupowałam ją w Krakowie na Starym Kleparzu, gdzie sprzedawano rózne swojskie produkty
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 12:44, 11 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Z zakupem zdrowego ziarna moze byc rzeczywiście problem. ja kupuję na stoiskach zdrowej żywności, ale tam widzę tylko płatki z ziarna i jakieś oblepione miodem, czy sezamem preparowane ziarna. Ciekawe gdzie pszenicę kupuje Ewa, bo podejrzewam że kutię przyrządza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Roman M
Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolski
|
Wysłany: Nie 19:21, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Gosia, serdeczne dzięki za podanie przepisu na przygotowanie kutii.
Jest to niewątpliwie smakowita potrawa wigilijna pochodząca z kuchni kresowej.
Smakołyki i ciasta, oraz desery kuchni kresowej obfitują w dużą ilość bakalii, miodu i różnych czekoladowych dodatków, a więc same pyszności.
Pamiętam jak przed laty byłem przez ponad tydzień we Lwowie i chodząc po starym mieście i słynnym stryjskim parku, to starsi mieszkańcy miasta opowiadali nam o tym, gdzie była kafejka z dobrą kawą i wybornymi ciasteczkami i deserami.
Będąc corocznie na spotkaniach stowarzyszeń przed wigilijnych na które jestem zapraszany to niekiedy jest podawana również kutia i oczywiście zawsze degustuję, ale należy przygotować w domu według przepisu Gosi pochodzącego jak rozumiem z kresów.
Gosia raz jeszcze dzięki i pozdrawiam.
Myślę, że większe grono z forum przygotuje kutię co sądzicie EWA, NASTKA ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:40, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
nie ma za co dziękować Oczywiscie przepis pochodzi z kresów. Dodam jeszcze, że jak ktos lubi mniej słodką to trzeba uważać z dodawaniem miodu
A dzisiaj moja mama poddała mi pomysł na podanie kutii. Gdzies tam wyczytała że można nią nadziac duże muszle makaronowe, ugotowane al dente. Mysle, że pomysł jest niezły i chyba go wypróbuje w tym roku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 20:49, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Ostatnio widziałem na stoisku ze zdrową żywnością w samie "Piotr i Paweł" paczki 400 gramowe z pszenicą na kutię. Podobno jest to pszenica ekologiczna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:53, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
tak myślałam, że w tego typu sklepach powinno sie ją dostac bez problemu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Roman M
Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolski
|
Wysłany: Nie 21:07, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Słusznie, najpewniej będzie zaopatrzyć się w pszenicę na kutię na takim stoisku i tak zrobimy my również.
Gosia wspominasz o jeszcze jednym połączeniu kutii, też może być to coś smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 21:48, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
W Wielkopolsce funkcjonuje pojecie makiełek, gdzie zamiast pszenicy dodaje się albo bułkę albo makaron łazanki. No i nie dodaje się aż tyle bakali i miodu zero.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|