 |
Forum miłośników morza i podróży Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 19:59, 19 Gru 2007 Temat postu: Nasze przepisy kulinarne |
|
|
Zakładam temat przeznaczony na podawanie własnych przepisów, z których korzystamy lub wiemy, że są godne polecenia.
Najpierw podaję przepis na wspaniałe makowce z ciasta mrożonego, czyli zawijanego w ręcznik kuchenny i wkładanego do zimnej wody. Drożdże spulchniając ciasto powodują jego wypłynięcie. Jest to znak końca sesji wodnej.
MAKOWCE Z CIASTA „MROŻONEGO”
Skład ciasta :
ok. 1 kg mąki, 4 jajka, 10 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka,
2 kostki masła
Sposób przygotowania ciasta :
Masło z jajkami i cukrem dobrze utrzeć. Drożdże rozdrobić w ½ szklanki mleka z dodatkiem ½ łyżeczki cukru. Dodać do ciasta i wygnieść jak na makaron.
Ciasto w postaci spłaszczonej kuli zawinąć w ręcznik kuchenny i włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby woda je przykrywała.
Poczekać aż do czasu jak wypłynie.
Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 4 części. Każdą część kłaść osobno na stolnicę i wałkować, posypując mąką. Rozwałkować na placek grub. mniej niż 1 cm. Na wierzch kłaść masę makową, przygotowaną w międzyczasie i zawijać formując struclę. Piec w nagrzanym piekarniku do 2100C. Sprawdzać ciasto nakłuwając, czy nie jest surowe. Strucle muszą mieć złocisty kolor.
Masa makowa :
Skład masy :
0,9 – 1,0 kg maku, 0,4 – 0,5 kg cukru, 4 łyżki miodu, ½ kostki masła, 4 jajka
bakalie, orzechy w ilościach wg własnych upodobań i smaku.
Sposób przygotowania masy :
Mak sparzyć i przekręcić 2x maszynką.
Wsypać do miski 40 dkg cukru, dodać 4 żółtka, miksować, dodać 4 łyżki miodu, dodawać stopniowo mak, podgrzać ½ kostki masła i dodawać powoli do masy makowej. Ubić pianę z białek i dodawać do masy mieszając. Na końcu dodać rodzynki i inne pokrojone bakalie oraz orzechy.
Przygotowaną masę makową dzielimy na cztery części (umownie) i wykładamy na rozwałkowane ciasto.
Po wypieczeniu makowce polewamy polewą czekoladową lub inną, w zależności od upodobań. Strucle makowe są niezwykle pyszne w smaku.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Czw 18:54, 20 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Krzysztof wspanialy pomysl z naszymi przepisami a kiedy bedzie przepis na ta rybe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 19:25, 20 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu. Jutro postaram się zamieścić przepis na główne danie wigilijne w naszym domu. Jest to tradycja przejęta z domu mojej żony. Ale jest to tak smaczne, że przyjąłem ją z ogromną przyjemnością. Na pierwsze danie jest zupa rybna, najczęściej nagotowana na kawałkach karpia ( tzw.ogony ), można do tego użyć pozostałości po filetowaniu, albo łby, ale to wymaga dodatkowej pracy przy czyszczeniu. A więc te kawałki gotowane są w towarzystwie włoszczyzny i przypraw. Po ugotowaniu całość przecedza się i dodaje śmietanę. Na drugie danie jest pieczony karp lub inny filet z łazankami i tym sosem, który jutro opiszę. Inne dania to przystawki u nas w domu. Nie podajemy barszczu i pierogów, jak to często się robi, bo nikt po tym daniu nie jest już taki głodny. Barszcz podawany jest w Sylwestra i Nowy rok z pasztecikami z ciasta francuskiego i farszem mięsno-grzybowym, bigosem, golonkami itd. Ale to już inny temat, noworoczny. O przygotowaniu ryb już pisałem. Dokończę tylko, że osuszone kawałki otacza się w mące i smaży na oleju na patelni. Odsmażone kawałki umieszcza się w brytwannie i tam dochodzą do pełnej kruchości. Po jakimś czasie do tej brytwanny dodajemy trochę masła, bo trochę tego tłuszczu dodaje się później do sosu, dla ubogacenia smaku. Tyle na dziś na ten temat, bo muszę się wziąć do pracy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Czw 20:12, 20 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
a sos z migdalami? czy mi sie snilo o czyms tak dobrym?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof
Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 20:58, 20 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Aniu, już napisałem, że przepis na ten sos zamieszczę jutro. Ogólnie dzisiaj powiem, że na naszą ilość przygotowywanego sosu, na kilka osób, używa się tam między innymi pół kilograma rodzynek i pół kilograma, sparzonych i posiekanych migdałów, tarte pierniki, zwykłe katarzynki lub inne bez nadzienia, alvo przyprawa piernikowa, karmel (cukier palony), masło, śmietana, mleko, wino czerwone, sok z cytryny i inne. Po 3-4 godzinach gotowania w kąpieli wodnej ( garnek w większym garnku z wodą), rodzynki stają się miękkie i napęczniałe, sos nabiera złocistej barwy i specyficznego smaku, słodkawego od rodzynek, winnego od wina, korzennego od piernika, właściwie każdy składnik zostawia swój smak. Ale szczegóły jutro.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewa
Gość
|
Wysłany: Pią 10:39, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Kochani ! Jeśli będziecieu mieszczać tu tak wspaniałe przepisy to obawiam się, że od samego czytania przybędzie nam kilogramów. Jak post i Adwent to ja nawet nie chcę myśleć o jedzeniu. Jak robię listę zakupów to i tak dostatecznie jestem głodna, a co dopiero po przeczytaniu Waszych przepisów, tak się nie robi koleżankom...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 11:15, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ewa masz racje.Ale poczytaj Krzysztofa przepisy:mysle że jest swietnym kucharzem i dobrze czuje sie w kuchni...
Ja obecnie zajadam makowca bo dzisiaj jakaś kolezanka "podskoczyła" do Cukierni.
Ewa nie żałuj sobie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewa
Gość
|
Wysłany: Pią 11:27, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Nastka ! Sama nie wiem.....
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 11:43, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Spróbuj...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewa
Gość
|
Wysłany: Pią 11:49, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Nastka ! Spróbuję ale jak będę gruba i będą się ze mnie smiali to ich wyślę do Ciebie. Dobra ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pią 12:04, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Dobra
Po kawałku makowca nic Ci nie bedzie,jedynie co to mak Ci w ząbki nawchodzi ale to też miła sytuacja szczególnie gdy sie uśmiechniesz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:32, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Nastka ja się skusze na kawałeczek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana- Justyna
Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: daleko
|
Wysłany: Pią 17:48, 21 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
jest jeszcze dla mnie malenki kawalek?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gosia
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:53, 22 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Nastka zostało cos na dzisiaj???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nastka
Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Sob 13:43, 22 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Gosia dla Ciebie to nawet następnego makowca zakombinuję i będziemy się obzerać
Ania razem z Nami zeby nie było że tylko My utyjemy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|