Autor |
Wiadomość |
mzkowa |
Wysłany: Wto 18:01, 22 Kwi 2014 Temat postu: |
|
o skorzystam z przepisu jeszcze takiego nie robilam |
|
 |
Martka1 |
Wysłany: Wto 7:37, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
To ja może polecę coś z ryb. Sezon wiosenno-grillowy uważam za otwarty i polecam pstrąga z masełkiem czosnkowym i gałązką rozmarynu, zawiniętego w folię aluminiowa i grillowanego a do tego grillowane warzywa. lekkie, pyszne, szybkie i zdrowe:) No i dla mnie to smak lata! |
|
 |
Gość |
Wysłany: Pią 11:29, 04 Kwi 2014 Temat postu: |
|
Witam miło zobaczyć wątek o kulinariach, które uwielbiam! |
|
 |
Krzysztof |
Wysłany: Nie 21:02, 14 Lut 2010 Temat postu: |
|
Przepysznie wyglądają te chruściki vel faworki. Aż slina leci. Widać że podkoziołek się zbliża.  |
|
 |
maciej |
Wysłany: Nie 19:32, 14 Lut 2010 Temat postu: |
|
dla smakoszy chruścików lub faworków
 |
|
 |
maciej |
Wysłany: Sob 16:44, 06 Lut 2010 Temat postu: |
|
To zabieraj ekipę po drodze i zapraszam  |
|
 |
Janusz |
Wysłany: Sob 14:06, 06 Lut 2010 Temat postu: |
|
Mówisz i masz , jak tylko zdążę to dojadę . |
|
 |
maciej |
Wysłany: Sob 13:32, 06 Lut 2010 Temat postu: |
|
Właśnie skończyłem robić farsz do pierogów,a jutro od rana będziemy je lepić,więc jeśli ktoś ma ochotę na domowe pierogi to jutro na 14 zapraszamy  |
|
 |
Gosia |
Wysłany: Pon 6:54, 14 Gru 2009 Temat postu: |
|
znam makiełki, jadłam z bułką  |
|
 |
Krzysztof |
Wysłany: Nie 21:48, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
W Wielkopolsce funkcjonuje pojecie makiełek, gdzie zamiast pszenicy dodaje się albo bułkę albo makaron łazanki. No i nie dodaje się aż tyle bakali i miodu zero.  |
|
 |
Roman M |
Wysłany: Nie 21:07, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
Słusznie, najpewniej będzie zaopatrzyć się w pszenicę na kutię na takim stoisku i tak zrobimy my również.
Gosia wspominasz o jeszcze jednym połączeniu kutii, też może być to coś smacznego.  |
|
 |
Gosia |
Wysłany: Nie 20:53, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
tak myślałam, że w tego typu sklepach powinno sie ją dostac bez problemu  |
|
 |
Krzysztof |
Wysłany: Nie 20:49, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
Ostatnio widziałem na stoisku ze zdrową żywnością w samie "Piotr i Paweł" paczki 400 gramowe z pszenicą na kutię. Podobno jest to pszenica ekologiczna.  |
|
 |
Gosia |
Wysłany: Nie 19:40, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
nie ma za co dziękować Oczywiscie przepis pochodzi z kresów. Dodam jeszcze, że jak ktos lubi mniej słodką to trzeba uważać z dodawaniem miodu
A dzisiaj moja mama poddała mi pomysł na podanie kutii. Gdzies tam wyczytała że można nią nadziac duże muszle makaronowe, ugotowane al dente. Mysle, że pomysł jest niezły i chyba go wypróbuje w tym roku  |
|
 |
Roman M |
Wysłany: Nie 19:21, 13 Gru 2009 Temat postu: |
|
Gosia, serdeczne dzięki za podanie przepisu na przygotowanie kutii.
Jest to niewątpliwie smakowita potrawa wigilijna pochodząca z kuchni kresowej.
Smakołyki i ciasta, oraz desery kuchni kresowej obfitują w dużą ilość bakalii, miodu i różnych czekoladowych dodatków, a więc same pyszności.
Pamiętam jak przed laty byłem przez ponad tydzień we Lwowie i chodząc po starym mieście i słynnym stryjskim parku, to starsi mieszkańcy miasta opowiadali nam o tym, gdzie była kafejka z dobrą kawą i wybornymi ciasteczkami i deserami.
Będąc corocznie na spotkaniach stowarzyszeń przed wigilijnych na które jestem zapraszany to niekiedy jest podawana również kutia i oczywiście zawsze degustuję, ale należy przygotować w domu według przepisu Gosi pochodzącego jak rozumiem z kresów.
Gosia raz jeszcze dzięki i pozdrawiam.
Myślę, że większe grono z forum przygotuje kutię co sądzicie EWA, NASTKA ...  |
|
 |